- Rusland is een van de landen met de meeste koffiedrinkers ter wereld.
- Koffiehandelaren mijden deals met Rusland sinds de invasie van Oekraïne, ook al zijn er geen sancties voor de handel in koffie ingesteld.
- Handelaren zijn bezorgd over de beperkte mogelijkheden die Rusland heeft om buitenlandse bedrijven te kunnen betalen en over mogelijke complicaties bij de verscheping naar het land.
- Lees ook: De onvermijdelijke Stef Blok gaat de sancties tegen Rusland coördineren
Russen zijn grote koffieliefhebbers. Het land is een van de grootste inkopers van koffiebonen ter wereld, maar sinds de invasie van Oekraïne wordt het steeds moeilijker voor Rusland om aan een ‘bakkie’ te komen.
Op de SCA Coffee Expo vertelden meerdere handelaren afgelopen week aan persbureau Reuters dat ze deals met Rusland op dit moment liever vermijden.
Er zijn geen sancties ingesteld op de verkoop van koffie aan Rusland – anders dan bij olie, diamanten of goud. Maar handelaren zijn bezorgd dat ze niet betaald zullen krijgen voor hun leveringen. Rusland is namelijk uit het internationale betalingssysteem Swift gezet, waardoor het heel moeilijk is om vanuit Rusland geld naar buitenlandse banken over te maken.
Sommige bedrijven zouden daarom over zijn gestapt op cryptovaluta om de betalingen met Rusland af te handelen. Volgens een bron op de conferentie zou er zelfs een bedrijf zijn dat z’n koffiebonen ruilt tegen Russische kunstmest.
Daarnaast gaven de koffiehandelaren aan dat de veiligheid van schepen in de Zwarte Zee een groot punt van zorg voor ze is.
Al in maart werd Rusland door Braziliaanse handelaren toegevoegd aan de lijst van risicolanden die een vooruitbetaling moeten doen bij elke nieuwe bestelling, aldus Reuters. Op deze lijst staan ook Syrië, Libanon en Iran.
"Er bestaan te veel onzekerheden over de mogelijkheden die ze hebben om te kunnen betalen, dus sluiten we alleen nieuwe deals met 100 procent vooruitbetaling", zei koffiehandelaar Thomas Raad tegen het persbureau.
Een Braziliaanse koffievereniging liet in maart weten dat sommige van haar leden geen betalingen meer ontvingen voor Russische bestellingen en deelde haar bezorgd over de mogelijkheid dat containerschepen vast zouden komen te liggen in Russische havens, omdat Rusland de ladingen van Maersk, CMA CGM en MSC niet meer zou verwerken.
Het effect van de voorzichtigheid omtrent de Russische markt heeft al geleid tot een stijging van 20 procent van de koffieprijs in het land.
Vorig jaar kocht Rusland 4,6 miljoen zakken van 60 kg in. Handelaren verwachten dat het aanbod dit jaar met 1,8 miljoen zakken zal afnemen.